• Domů
  • Blog
  • 5 chyb (nejen) manažerských CV

5 chyb (nejen) manažerských CV

11. 05. 2023 Tým Executivejob.cz

Životopis není jen informativní dokument, je tím nejdůležitějším marketingovým materiálem, který jste kdy drželi v rukou - prodává totiž Vás. Jak si tedy sestavit profesionální manažerské CV? Zde je 5 chyb, které se v (nejen) manažerských CV objevují.

Přes 90 % životopisů na světě je napsáno špatně. Všechny jsou totiž napsány v podstatě stejně. Stejně špatně. Chybí v nich stěžejní údaje, přebývají v nich obecné fráze. Není divu, manažer/ka nemá v popisu práce studovat správnost CV. Když ale nastane čas, je CV, tahle papírová bariéra mezi Vámi a interview na pozici, stále (bohužel) potřeba. Postup nasnadě je vycházet z toho, jaká CV jsem viděl a sestavit to svoje podle zkušeností z pohovorů z druhé strany, když jsem nabíral. To bohužel nestačí, pamatujte totiž na to, že většina CV je napsáno špatně. Když je životopis potřeba, je dobré se nad vším zamyslet a neopisovat.

  • Chyba 1: Shrnutí není potřeba

Představte si CV jako knihu. Ještě, než se do ní začtete, dostanete se k anotaci. Tedy k představení díla, které Vás naláká číst pozorně dál. A přesně takový cíl má i úvodní představení. Krátký sumář má shrnout Vaše manažerské zkušenosti, a hlavně výsledky, také čím se chcete zabývat a co očekáváte od nové manažerské kariérní výzvy. Dobrý sumář Vám dává prostor udělat CV autentické. Těchto pár vět samozřejmě můžete upravovat v souvislosti s pozicí, na kterou reagujete. Chytře napsaný sumář je velmi silná zbraň. Mnoho manažerů ho v CV chybně nemá.

Shrnutí CV: úvodní představení patří na začátek CV za osobní údaje. Buďte struční, ale věcní, stačí krátký odstavec s relevantními informacemi. Vypíchněte největší úspěchy nebo ty, které jsou relevantní pro pozici, na kterou se hlásíte.

  • Chyba 2: Fotografii raději ne

Fotografii v životopise se někteří top manažeři vyhýbají. Nepřikládají ji potřebný důraz. Reprezentativní fotografie by však měla být pevnou součástí každého CV. Pomáhá k zapamatování si kandidáta z pohledu druhé strany (HR, CEO, zástupce společnosti) nejen při vyhodnocování životopisů před pozváním na interview, ale následně i při rozhodování o postupu do dalších kol výběrového řízení. Fotografie doplňuje grafické zpracování Vašeho CV a je tím prvním, čeho si druhá strana všímá. Výběr snímku, který Vás prodává, nepodceňujte. Vyplatí se využít služeb profesionálního fotografa. Důležitý je také obsah a styl fotografie. Panoramatický snímek během odpalu z golfového hřiště není ideální volbou do životopisu reagující na CFO pozici. Důležitá je horní část těla, dobře zvolený dress code. Příjemný smart casual nikdy neurazí.

Fotografie: fotografie má být součástí CV využijte služeb profesionálního fotografa a zvolte adekvátní dress code - minimálně příjemný smart casual

  • Chyba 3: Od školky po ředitele

Struktura CV je velmi důležitá. Je potřeba zaujmout hned od začátku. To nejlepší na konec v manažerském životopise neplatí. Začněte vždy tím nejaktuálnějším, jděte postupně do historie a končete nejstaršími zkušenostmi. Pracovní manažerské zkušenosti jsou pro druhou stranu vždy tím nejdůležitějším. Mělo by jim tedy patřit první místo. Až poté by mělo následovat vzdělání. Uveďte poslední vystudované školy, vypíchněte zajímavé zahraniční stáže. Není potřeba uvádět základní školu, střední školu pak podle relevance. CV by měly uzavřít Vaše specifické dovednosti (ne ty obecné jako leadership, motivační dovednosti apod.), kurzy, (které? ty co si pamatujete, znamená to, že něčím byly dobré), jazykové znalosti a koníčky. Neuvádějte obecné soft skills, jako MS Office, Internet, Windows, aj. Ty do životopisu seniorního manažera nepatří.

Struktura CV: 1. Kontakt (jméno, telefon, linkedin), 2. Exekutivní sumář 3. Kariéra, 4. Studium, 5. Kurzy, dovednosti, ocenění koníčky, reference. Každý oddíl řadit od “nejmladšího” k “nejstaršímu”. Vynechte obecné soft skills, objevují se v každém druhém CV a čtenář Vám je nemá proč věřit, mají je tam všichni.

  • Chyba 4: Úspěchy? Ne, děkuji

Vzhledem k tomu, že jako top manažeři velkou měrou ovlivňujete dosažení výsledků společnosti, vypíchněte v CV Vaše dosažené výsledky a úspěchy během Vaší kariéry. Máte ve svém CV kariérní růst do vyššího managementu? Vypíchněte proč. Podařilo se Vám zdvojnásobit obrat, vystavěli jste skvělou marketingovou kampaň? Ušetřili jste velkou část budgetu při přejednání podmínek s dodavateli? Popište stručně Váš úspěch. Nemusíte prozrazovat obchodně citlivá čísla, pracujte s procenty. Kromě popisu manažerských činností, které jste zastávali, je naprosto klíčové se v CV prodat. U každé pozice se dá vždy přijít na něco zajímavého. Ideální je uvádět kvantifikovatelná data (čísla), ale není to nutnost. V CV byste měli mít vše, na co jste hrdí a co je zároveň relevantní pro poptávanou pozici.

Úspěchy: u každé pozice uveďte Vaše klíčové úspěchy buďte konkrétní, ideálně uvádětje kvantifikovatelná data (prozrazení citlivých obchodních detailů se dá často obejít použitím procent). Úspěchy jsou nejdůležitější položka v CV a uvádí je tam jen 16% manažerů a manažerek.

  • Chyba 5: Trocha tajemnosti neuškodí

Životopis seniorního manažera by měl čtenáři udávat udávat ucelený příběh a také předjímat otázky, které padnou u případného interview. Častou otázkou druhé strany je důvod odchodu z předchozích pozic. Uveďte důvody změn zaměstnání do svého CV. Ušetříte čas při manažerském náboru, který můžete věnovat zajímavým tématům než těm povinným. Buďte upřímní. Věřte, že se Vám to při pohovoru vrátí.

Změna zaměstnání: uveďte stručně důvod změny zaměstnání, ušetříte si důležitý čas během interview pro podstatnější témata. Nemusíte se rozepisovat, stačí jednou dvěmi větami uvést jasný důvod. Případně se před interview nad touto otázkou minimálně zamyslete.

Tip na závěr. Mnohými podceňovanou věcí je uvedení tzv. koníčků. I zde buďte smart casual. Obligátní cestování, rodina, sport či četba jde určitě popsat zajímavěji (stručnost však zachovejte). Pamatujte, že zajímavé koníčky jsou praktický ice-breaker při interview. Nikdy nevíte, jaký skrytý ironman sedí naproti Vám.

| Tomáš Drážný | Founder & CXO Execuivejob.cz

Chci profesionální CV
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.