• Domů
  • Blog
  • Jak využívat outplacement a proč je důležitý?

Jak využívat outplacement a proč je důležitý?

13. 05. 2023 Tomas Drazny

Jak se rozloučit s odcházejícím zaměstnancem, kterému jste museli dát z jakýchkoli důvod výpověď? Ani taková situace nemusí končit až tak nepříjemně, existuje totiž outplacement. Outplacement je proces poskytování podpory zaměstnancům, kteří se ocitnou na trhu práce a hledají nové pracovní uplatnění. Umožňuje nejen nabídnout pomoc bývalým zaměstnancům firmy, ale také firmě samotné pomůže snížit negativní dopad následků, které se s výpovědí často pojí. Jak tuto službu správně využít a na co si dát pozor?

Vyberte kvalitního outplacement poradce. Dodavatel služby by měl pohlížet na veškeré aspekty moderního hledání práce. Kromě CV by se měl věnovat také optimalizaci LinkedInu a navrhnout alternativní zdroje kontaktů na firmy. Dalším znakem dobrého poradce je propojení kandidáta na headhuntery. Případně doporučit tipy na networkingové a jiné profesní akce.

Neméně důležitá je v procesu outplacementu také psychická podpora jedince. Nezaměstnanost může mít negativní dopad na každého, kdo si dlouhodobě nemůže najít práci. Ať už z důvodu životní situace ztráty zaměstnání, ve které se ocitl, nebo z frustrace a stresu ze samotného hledání. Kvalitní outplacement poradce může propuštěným zaměstnancům nabídnout i formu psychické podpory během celého procesu. Tyto často krizové intervenční sezení by měl vést zkušený psychoterapeut. Individuální přístup je během takové situace klíčový. Představte si, že po 10 letech přijdete o práci. Váš příjem je 70 % zdroje příjmu pro domácnost, splácíte hypotéku a máte další závazky.

Ztráta zaměstnání obecně patří mezi nejtěžší životní situace vedle rozchodu partnera či ztráty blízkého, ve většině případů má velmi silný dopad na psychiku člověka. Psychologická podpora je tedy stěžejní a to i když si dotyčný manažerka myslí, že “to dobře zvládají”, velmi ji doporučujeme všem, které máme v outplacementových programech. -Tomáš Drážný, Founder ExecutiveJob.cz

Komunikace je základ. Komunikace s propuštěnými zaměstnanci je klíčová. Zaměstnavatel by měl vysvětlit důvody propuštění a jak a s kým bude proces outplacementu probíhat. Nabídněte odcházejícím zaměstnancům plnou podporu během procesu hledání. Poskytněte odcházejícímu reference, jak v offline podobě, tak například na LinkedInu v sekci Reference.

Jako firma můžete kromě služby outplacementu nabídnout také finanční podpory v podobě odstupného, vzdělávacích kurzů, individuálního coachingu a možnosti účasti na profesních setkáních. Tímto způsobem mohou propuštění zaměstnanci získat nové dovednosti a zkušenosti, ale také rozhled na trhu práce a potřebné kontakty.


Vyzkoušejte naši službu outplacement. Máme za sebou desítky úspěšných outplacementových programů s klienty napříč odvětvími.

Sledujte výsledky procesu. Sledování výsledků outplacementu je důležité, abyste mohli zjistit, zda program funguje dle představ Vás a propuštěných kolegů. Jen tak můžete vyhodnotit, zda se Vám jako firmě vyplatí do služby příště investovat nebo rovnou nabídnout outplacement jako benefit při odchodu z firmy.

Nezapomínejte, že hladký odchod zaměstnanců z firmy je stejně důležitý jako nabírání nových. Je to Vaše nejdůležitější vizitka a nejupřímnější reference o Vaší firmě, která se šíří mezi lidmi.

Více o službě
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.