• Domů
  • Blog
  • Jak si najít vysněnou práci? Určete si priority

Jak si najít vysněnou práci? Určete si priority

04. 09. 2024 Redakce Executivejob

Na trhu práce je v záplavě inzerátů a nabídek od headhunterů lehké se ztratit v tom, jaká pracovní příležitost je vlastně ta pravá. Při hledání vstupuje do hry řada proměnných, které Vám mohou zamotat hlavu, pokud si je pro sebe nevydefinujete a neurčíte jim prioritu. Jak na to? Pojďte si najít ideální pracovní místo pro Vás.

“Nacheatujte” si Vaši vysněnou práci se systémem kódů

Definujte si 6 nejdůležitějších proměnných před hledáním práce:

  1. Lokalita: V jakém kraji nebo dokonce zemi jste schopni pracovat?
  2. Oblast managementu (typ pozice): Vycházejte z toho, co jste dělali, co vás baví a jaké máte kompetence.
  3. Typ společnosti: Preferujete raději mezinárodní korporát, českou rodinnou firmu nebo startup? Buďte velmi konkrétní i co se týče firemní kultury. Pokud chcete pracovat v korporátu, napište si, jaký typ korporátu preferujete. Je rozdíl mezi kulturou japonského, skandinávského nebo amerického korporátu.
  4. Mzda: Napište rozpětí od hygienického minima až po ideální hodnotu.
  5. Deadline: Jaký je nejzazší termín, do kdy musím mít novou práci? Ať už z důvodu, že Vám dojdou finanční prostředky, nebo se aktuální situace podepíše na Vašem mentálním zdraví. Deadline by měl být vždycky napsaný černý na bílém. Jinak hrozí, že se bude blížit rychleji, než byste čekali a pak se můžete přistihnout, že místo na pohovoru na managera marketingu sedíte na pohovoru na daňového poradce. A to není při výběru práce, ve které trávíte dost času, idální situace.
  6. Odvětví firmy: Vyhodnoťte odvětví firem, ve kterých jste do této doby pracovali a pokud Vás práce pořád láká, měla by na Vašem listu být. Otevřete se ale také novým příležitostem.

Jak s prioritami pracovat?

Každou položku vyplňujte s myšlenkou, že všechny ostatní proměnné jsou perfektní. Položte si otázku: Kde všude jsem schopný*á pracovat (myšleno lokalitu), když bude všech 5 zbývajících položek ideální. Takto vyplňte ke každé proměnné několik položek (Praha, Brno, Německo...). Stejný princip pak aplikujte u každé proměnné, tedy: Co všechno jsem schopný/á dělat (myšleno typ pozice), pokud vše ostatní bude ideální?

U každé proměnné Vám tak vznikne seznam několika položek, které je teď potřeba prioritizovat od 1 (nejideálnější) do x. To znamená, že např. proměnná lokalita: Praha bude priorita 1 (nejideálnější místo na práci), Střední Čechy 2 a nevadilo by mi přestěhovat se do Královéhradeckého kraje, to znamená prioritu 3. Tak vyplňte každý seznam u proměnných.

Jaké skóre má Vaše práce?

Právě priority Vám zjednoduší následné rozhodování nebo porovnávání více nabídek, mezi kterými se na třeba nebudete moci rozhodnout. Můžete tak zjistit, že nabídka č. 1 má lokalitu s prioritou 1, typ pozice 1, typ společnosti 2 atd., tedy skoro samé jedničky, velmi nadprůměrné a k tomu třeba o trochu vyšší mzdu, než jste měli. Nabídka č. 2 vedle toho má sice skvělé finanční ohodnocení, ale u lokality uvidíte prioritu 4, typ pozice bude mít 5 a typ společnosti 3. Tyto skóre priority Vám pomohou snadněji vyhodnotit, co je pro Vás lepší volba.

Skóre Vám udělá jasno i mezi dvěma stejně “skvělými” nabídkami. Díky kódu priorit lehce zjistíte, která nabídka má navrh. A to jen díky tomu, že jste si vytvořili priority s čistou hlavou.

Proč si cheatsheet s proměnnými vyplnit?

Udělat si jasno v tom, co vlastně chcete a hledáte, je základ úspěchu. Ideálně si proměnné určete před tím, než se do hledání Vaší další profesionální štace pustíte. Career Cheatsheet totiž udrží Váš fokus a nezačnete se časem pod tíhou frustrace hlásit na nesmyslné pozice. Může se Vám stát, že během procesu Vám firmy nebudou na Vaše životopisy nijak odpovídat, nebo si projdete několikátým odmítnutím…

V ten moment můžete sklouznout kvůli frustraci k posílání životopisů na pozice, kam Vaše kompetence nesahají (a které nemáte vydefinované v proměnných cheatsheetu). Pravděpodobně se dočkáte jen dalšího odmítnutí nebo komunikačního ticha a Vaše frustrace bude narůstat.

Mít jasně daný fokus na to, co je pro Vás důležité, je přece přesně to, na čem při hledání práce záleží. Kdo ví, co hledá, najde.


Zorientujte se na trhu s Executivejob.cz

Pokud jste po dlouhé době na trhu práce nebo se jen potřebujete zorientovat jak v sobě, tak na trhu, vytvořili jsme pro Vás kariérní poradenství.

Díky několika sezení zjistíte:

  • Jak se prezentovat online i v offline prostoru
  • Zorientujete se na trhu práce
  • Získáte praktický návod na to, jak získat vysněnou práci
  • Zjistěte víc zde: Kariérní poradenství
Chci pomoci najít top pozici
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Přihlaste se k newsletteru

Buďte v obraze, co se děje ve světě manažerů, obsazování top manažerských pozic a připojte se k našemu newsletteru, kde se budete pravidelně dovídat tipy a novinky.