• Domů
  • Blog
  • Jak získat náskok a rychle najít novou práci?

Jak získat náskok a rychle najít novou práci?

27. 04. 2023 Tomas Drazny

Ocitli jste se na pracovním trhu po několika letech a všechno je jiné nebo jen nejste spokojeni na stávající pozici a poohlížíte se po nové? Hledání nové práce může být v mnoha případech stresující. Firmy s Vámi nekomunikují, headhunteři pro Vás zrovna nic nemají a cítíte jistou frustraci z komunikace na trhu, protože převážně neexistuje? Přinášíme Vám několik tipů, jak jednoduchými kroky celý proces urychlit a zefektivnit.

1. Stanovení cílů a priorit

Prvním krokem k úspěšnému hledání práce je stanovení profesních cílů a priorit. Jaké jsou Vaše požadavky na novou práci? Zvažte preference týkající se typu pozice, oblasti expertízy, odvětví, platových podmínek v závislosti na dosažených zkušenostech. To Vám pomůže lépe cílit své úsilí a zkrátit časovou náročnost hledání. Využijte profesní pauzu také ke zkoumání nových příležitostí a zkuste štěstí i na jiné pozici v podobném oboru. Takový “přestup” je obvykle náročnější, ale není nemožný. Kompetence, tedy souhrn vědomostí, dovedností, schopností a postojů umožňující pracovní uplatnění a osobní rozvoj jednotlivce, jsou přenositelné skrze manažerské pozice ve více odvětvích.


Jste na manažerské pozici a máte zkušenosti s vedením týmu? Vyzkoušejte naši platformu a najděte si seniorní pozici rychleji.

2. Využijte kariérní poradenství

Pokud se chcete ujistit, že jste dobře připraveni na hledání nového zaměstnání, můžete využít kariérní poradenství. Naše poradenství Vám zefektivní celý proces. Díky tomu, že budete vědět, jak přesně postupovat k vytouženému cíli, bude také v procesu hledání nové výzvy mnohem méně frustrace. Pomocí zajímavých tipů a rad zaujmete headhuntery, náboráře z řad HR i náborové chatboty. Pomůžeme Vám také s tvorbou profesionálního manažerského životopisu, optimalizací LinkedIn profilu, přípravou na pracovní pohovor a poskytneme Vám vhled do headhunterského prostředí i cenné rady, jak funguje trh práce. Dostanete od nás konkrétní návod, jak strukturovaně postupovat při hledání nové výzvy.

Zaměstnavatelé jsou v současné době často opatrnější při přijímání nových zaměstnanců a věnují větší pozornost efektivnímu vytváření finančních rezerv i kvůli rostoucím nákladům na energie a suroviny. Budoucnost trhu práce závisí především na dopadu energetické krize a vývoji situace na Ukrajině. Využijte našich služeb kariérního poradenství, zorientujte se na trhu a hledejte si práci efektivně.

3. Networking

Propojování s ostatními lidmi ve Vašem oboru i mimo něj může být velmi užitečné při hledání nové práce nebo při navazování obchodních spoluprací. Můžete přitom využít online platforem jako LinkedIn, které Vám umožní najít relevantní kontakty a komunikovat s nimi. Neomezujte se ale jen na online svět. V této době jsou oblíbené networkingové business eventy, oborové konference a meetingy, během kterých už standardně probíhá právě seznamování.


Tipy na zajímavé konference Vám servírujeme každý měsíc v našem newsletteru.

4. Využijte kariérních portálů

Existuje mnoho online kariérních portálů, které Vám mohou být užitečné. Ten náš, ExecutiveJob.cz, je však jediný, který se specializuje na manažerskou úroveň. Můžete se u nás zaregistrovat dokonce i v diskrétním režimu, takže Vás nikdo neuvidí. Vy ale budete mít přehled o nabídkách na trhu. Pokud se rozhodnete reagovat, odkryjete se jen té konkrétní společnosti, která pozici vyvěsila. Tuhle ojedinělou funkci u nás využívají manažeři a manažerky, kteří se poohlíží, ačkoliv ještě stále mají svoji práci, která je však nenaplňuje. Naše platforma Vám umožní přidat svůj životopis, hledat a odpovídat na relevantní pracovní nabídky. Můžete si také nastavit osobního virtuálního headhuntera Henryho, který Vás upozorní na nové pozice přesně dle Vašich preferencí.

5. Zkuste to přes LinkedIn

LinkedIn je největší sociální síť pro profesionály. V Česku se k síti hlásí přes 2 miliony lidí. Váš profil je vlastně takové online CV s tou výhodou, že pracuje za Vás, pokud jej máte správně sestavený. Využijte ho naplno a optimalizujte si skóre svého profilu SSI (Social Selling Index), aby Váš profil byl vidět tam, kde potřebujete. Dejte ostatním vědět, že hledáte práci. Na LinkedInu můžete také procházet volné pozice i komunikovat s headhuntery a HR náboráři.


Potřebujete se zorientovat na LinkedInu a optimalizovat si profil? Využijte naší službu Profesionální LinkedIn profil.

6. Aktualizujte své CV a motivační dopis

V neposlední řadě nezapomeňte před samotným aktivním oslovováním firem aktualizovat své profesní dokumenty, ať už online, tak offline. Váš životopis, motivační dopis i reference by měly být aktuální a dobře zpracované. 99 % dnešních životopisů je napsaných špatně, jelikož v nich chybí ta nejzásadnější informace, která Vás nejvíc prodává. Tipnete si, která to je? Kvalitně zpracované CV zvýší Vaše šance na úspěšné získání nového zaměstnání. Věnujte se nejaktuálnějším zkušenostem nejvíce a podrobně popište Vaše kompetence a hlavně úspěchy. A buďte konkrétní!

7. Největší výhodu získáte přímou komunikací

Největší náskok před ostatními kandidáty čekajícími v online světě získáte tím, že si vytvoříte target list společností, kde byste rádi pracovali a oslovíte je přímo. Takhle komunikace je citlivá, jelikož velmi pravděpodobně firmy zrovna nebudou obsazovat pozici, kterou hledáte. Když se ale tato komunikace správně nastaví, v následujících měsících, když se ozve v zasedačce společnosti na poradě otázka “Nevíte někdo o šikovném CFO?”, je pravděpodobnost, že si HR vzpomene na Váš e-mail a pomyslně Vás přivede do zasedací místnosti ještě dříve, než firma pozici vyvěsí nebo předá headhunterovi. Více pozic se totiž obsazují právě tam, v zasedačce firmy, ne online, ne headhuntery. Jak tuhle část pojmout správně Vám rádi poradíme.

Zajímá mě kariérní poradenství
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.