• Domů
  • Blog
  • Historie a vývoj outplacementu ve světě a v ČR

Historie a vývoj outplacementu ve světě a v ČR

01. 03. 2023 Tomas Drazny

Historie outplacementu sahá do poloviny 20. století, kdy se začal využívat v USA. Původně byl outplacement zaměřen na poskytování pomocných služeb a poradenství propuštěným zaměstnancům, kteří měli za úkol najít si nové zaměstnání. K nám se pak služba postupně dostávala v průběhu 90. let, nutno dodat, že poměrně pomalu.

Outplacement je služba poskytovaná zaměstnavateli, která pomáhá propuštěným zaměstnancům nalézt novou práci. Outplacementové služby zahrnují vše od kariérního poradenství a přípravy na pohovory až po zprostředkování pracovních příležitostí a pomoci s nástupem do nové práce. Cílem je minimalizovat stres a úzkost propuštěných zaměstnanců a pomoci jim překonat přechod do nového pracovního prostředí.

První outplacementová společnost byla založena v USA v roce 1961 firmou Drake Beam Morin, Inc. William Morin si všiml, že mnoho zaměstnanců je propouštěno při restrukturalizaci a sloučení společností a neví, jak najít novou práci.Tato společnost poskytovala zaměstnancům poradenství při hledání nových pracovních příležitostí a pomáhala jim sestavit profesionální životopis a udržovat kontakty s potenciálními zaměstnavateli.

První společností, která začala poskytovat služby outplacementu mimo USA a založila první mezinárodní sítě specializovaných společností v oblasti outplacementu, byla Right Associates, kterou založil James E. Challenger v roce 1967. Challenger a jeho společnost tak významně přispěli k rozvoji nejen geograficky, ale také rozšíření záběru služeb v rámci outplacementu.

Od té doby se outplacement rozšířil po celém světě. V 80. a 90. letech byl outplacement populární zejména v USA a západní Evropě, a postupně se stal běžnými i v Asii a Austrálii.

V průběhu 90. let se outplacementové služby rozšířily do celého světa a staly se nezbytnou součástí korporátního světa. Rozvoj internetu a technologií umožnil organizacím poskytovat outplacementové služby na dálku, což usnadnilo a zrychlilo proces hledání nového zaměstnání.

A jak to bylo u nás?

První outplacementová společnost v České republice byla založena v roce 1991 pod názvem Effective Management Systems (EMS). Tato společnost byla původně založena v USA a po úspěšném rozšíření na evropský trh se rozhodla expandovat i do České republiky. V průběhu let se na trhu objevily další outplacementové společnosti, jako například DMC Consulting, která byla založena v roce 1993.

V 90. letech se outplacementové služby v České republice využívaly převážně velkými korporacemi. Během 21. století se outplacementové služby začaly postupně stávat součástí řešení rozmanitých problémů, jako je restrukturalizace, fúze a akvizice, vývoj kariéry a změna zaměstnání. Začala se také postupně využívat pro hromadné propouštění zaměstnanců.

V posledních letech se outplacementové služby staly součástí udržitelnosti organizací a jejich závazku vůči společenské odpovědnosti. Poskytování outplacementových služeb je důležitým faktorem jak při zvyšování loajality zaměstnanců a snižování fluktuace v organizaci, tak při budování moderní firemní kultury a struktury benefitů pro zaměstnance.

Outplacementové služby se v České republice stávají stále více populárními, přestože stále nejsou tak rozšířené jako v jiných zemích. Mnoho firem se však snaží poskytovat svým propuštěným zaměstnancům podporu a přibližovat se tak v budování kultury svým západním příkladům.

Celkově lze říci, že outplacementové služby jsou v České republice stále relativně novou oblastí, ale trend ukazuje, že se stávají stále více populárními a využívanými.

Většina společností, které poskytují outplacementové služby v České republice, nabízí své služby na míru každému jednotlivému klientovi. Mezi základní služby, které mohou být součástí outplacementového programu, patří například:

  • Kariérní poradenství a mentoring
  • Pomoc s tvorbou životopisu a motivačního dopisu
  • Podpora při hledání pracovních příležitostí
  • Pomoc s plánováním kariéry a stanovením cílů
  • Kariérní coaching a průběžné konzultace

Základní přínosy implementace benefitu outplacementu do HR strategií společností jsou pak napříklady tyto výhody:

  1. Udržení dobré pověsti firmy
  2. Snížení nákladů na propouštění
  3. Udržení pozitivních vztahů s propouštěnými zaměstnanci
  4. Zlepšení morálky zaměstnanců
  5. Podpora růstu a rozvoje firmy

O nich se více podrobněji dočtete v našem předchozím článku s názvem 5 překladů pojmu Outplacement.

5 překladů pojmu outplacement
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.