• Domů
  • Blog
  • Jak na životopis, který Vám získá vytouženou pozici?

Jak na životopis, který Vám získá vytouženou pozici?

19. 05. 2023 Tomas Drazny

Jak z papírové bariéry mezi Vámi a HR udělat Vaši výhodu a profesionální vizitku? Řekneme Vám, jaké informace jsou pro náboráře zásadní a čím se odlišit mezi ostatními kandidáty. Správně napsaným CV si navíc zajistíte hladký průběh pohovoru. Jak? To se dozvíte v našich 6 ověřených tipech.

Jak vypadá generální ředitel?

Jaké informace zajímají náboráře, co se týče Vašich pracovních zkušeností? Asi každý uvádí do CV název pozice, název firmy a dobu trvání. Co už ale málokdo zmíní je velikost týmu. Není totiž generální ředitel jako generální ředitel. Pokud jste ve firmě, která má 20 zaměstnanců, budete mít jiné zkušenosti, než ředitel firmy s 2.000 podřízenými. Název pozice totiž už neříká jakou strukturu, obrat či počet zaměstnanců firma má. Přidejte do svého životopisu počet přímých i nepřímých podřízených. Díky tomu budou mít náboráři lepší představu o rozsahu Vašich zkušeností.

Firma, která vydělává

Neuslyšíte to rádi, ale firmu, ve které jste pracovali 10 let a kterou znáte jako svoje boty, bohužel spoustu lidí nezná… Pokud tedy Vaše místo nebylo v Googlu nebo jiné notoricky známé společnosti. I tak ale přidejte ke každé firmě odvětví, čím se zabývá nebo rovnou přidejte odkaz směřující na web společnosti. Je to nejjednodušší varianta, jak HR oddělení představit Vaše pole působnosti. Název firmy říká možná to, že jste pracovali ve firmě, která vydělává.

A proč jste bez práce?

Otázka, která zaručeně zazní na pohovoru. “Proč jste opustil/a firmu?” Připravte se na ní už při tvoření životopisu. U každé pozice přidejte kolonku “důvod odchodu”. Díky tomu nestrávíte u samotného interview pětinu času vysvětlováním důvodu odchodu u každé pozice. Ale rozpovídáte se více třeba o té poslední. Tak se dostanete k podstatným věcem, proč jste vhodný kandidát a co můžete společnosti přinést. Největší chybou je se na tuto otázku nepřipravit vůbec. Nevíte, jak vysvětlit na pohovoru nepříjemné důvody odchodu? Poradíme Vám, jak se perfektně připravit na pohovor včetně neoblíbených otázek.

CV by mělo čtenářovi udávat ucelený příběh a předjímat otázky, které padnou u případného interview. Ušetří se tak čas při setkání, který se může věnovat raději zajímavým otázkám, než těm povinným. - Tomáš Drážný, Founder ExecutiveJob.cz

Každý je úspěšný

Říká se, že nejvíce se učíme z neúspěchů. Ty nás posouvají dál. V životopisu se ale zaměřte na pozitivní výsledky. Zásadní informací u pracovní pozice jsou kromě odpovědností i klíčové úspěchy. Tady máte prostor se prodat a ukázat Váš přínos pro firmu. U každé pozice vymyslete Vaše nejzásadnější úspěchy, i kdyby to se mělo jednat o maličkost, která je relevantní. Ideálně je vyjádřete v kvantifikovatelných datech a číslech. To, co se dá změřit, má v životopise větší váhu než soft data a obecné formulace. Neříkejte to, že jste skvělí lídři a komunikativní manažeři, ale ukažte to na příkladech podložených čísly.

Od roku 2020 do roku 2021

Tak vypadá ve většině CV informace o délce pracovní zkušenosti. Může to ale znamenat, že jste byli na pozici dva roky, ale také, že jste odešli ve zkušební době po dvou měsících. Vyjádřete délku kromě roku také měsíci, tato informace je více vypovídající.

Máte reference? A mohla bych je vidět?

Koho dáte jako kontakt do svých refencí? Vašeho klienta, se kterým jste měli neustálé konflikty kvůli neproplaceným fakturám nebo toho, který je léta i Váš nejlepší kamarád? Takhle totiž fungují reference. Většinou se v nich budou objevovat lidé, o kterých víte, že o Vás budou mluvit pozitivně. I přesto, že nemají takovou vypovídající hodnotu, reference do životopisu patří a podle průzkumů mu dodávají u čtenáře psychologicky až o třetinu větší kredibilitu. Uvádějte reference ve formě: Jméno, Firma, Pozice. Kontakt na osobu sdělujte až po vyžádání. Ideálně by měl životopis obsahovat 2-4 reference ve složení nadřízený, kolegové, podřízený a případně klient.

Chci profesionální životopis
Výpis článků

Proč hledat práci na ExecutiveJob.cz?

  • Získáte u nás možnost reagovat na seniorní manažerské pracovní příležitosti
  • Registrace je u nás zdarma a zabere Vám maximálně 3 minuty
  • Můžete využít neviditelného režimu, nikdo se nedozví, že hledáte novou kariérní výzvu
  • Získáte 10% slevu na všechny naše služby, například na vytvoření profesionálního CV nebo LinkedInu. 
  • Budete na očích - spolupracujeme s 15 top headhuntery v ČR
  • Změníme Vaše hledání nové kariérní výzvy v zážitek

Získejte mzdový průzkum trhu

Zapojte Vaši firmu do průzkumu odměňování Pay-Fair a získejte zdarma grading a kategorizace všech rolí ve firmě.

Pokud se přihlásíte mezi prvními 50, můžete využít 50% slevu na podrobná data o mzdách, bonusech a benefitech.